Zero waste – update en tips

Ik heb het al vaker over Zero Waste gehad. Ik schreef eerder wat concrete plannen op voor wat ik op korte termijn wilde veranderen (hier) en een wat algemener artikel over simpele zero-waste swaps (hier). In de loop van der tijd kan ik dan ook zeker zeggen dat ik veel veranderd heb. Ik denk dat ik nu veilig kan zeggen dat ik geen beginner meer ben. Maar echt een zero-waster ben ik zeker ook nog niet. In deze post vertel ik wat er goed gaat en geef ik tips om zelf ook minder afval te creëren !

Ten eerste heb ik een wormencompost. Ik volgde deze simpele DIY van youtube en heb nu als het ware een extra vuilnisbak speciaal voor groente en fruit afval. Dit kan gewoon in een appartement, en je hebt wat speling met de grootte. Ik kocht opbergers bij de action en toverde die om in mijn eigen wormenhotelletje. Je kan je gft afval er van boven ingooien en de wormpjes verteren het. Het is heel schoon, geeft absoluut geen geur af en eigenlijk best makkelijk. Ik denk dat het voor veel mensen als een grote stap wordt gezien, maar het is makkelijker dan het in eerste instantie klinkt. Als je een tuin hebt of een balkon met voldoende plek is dat ook een goede locate voor een wormencompost. Ik had eerst wormpjes ontvangen van een mede-wormencomposter, maar merkte dat dit niet genoeg was voor al mijn groente en fruit afval. Ik eet behoorlijk veel groentes (vegan!) en het aantal wormen kon het simpelweg niet aan. Toen mijn moeder enthousiast vertelde dat een vriend ook een wormencompost gaat beginnen, maar dan voor zijn volkstuin wist ik het al. Ik ging een kilo compostwormen kopen. Een kilo is echt heel veel wormen, schrik niet! Ik nam een flinke portie ervan, maar de meerderheid ging naar de volkstuin. Wormen vermenigvuldigen best wel snel, op dit moment hebben wij onze wormen verdeeld over nog een bak, die mijn zus meekrijgt. De wormen ontsnappen niet, dus je hoeft niet bang te zijn dat je ze her en der tegen zult komen.

Qua bad of eigenlijk douche gaat het ook goed. Ik ben overgestapt op vaste zeep en shampoo, gebruik een safety razor in plaats van een wegwerp scheermesje en verder gebruik ik eigenlijk niet zo veel. Safety razors kan je makkelijk vinden online en ik zag ze toevallig ook in een drogist in Duitsland. Het voordeel is dat je alleen de mesjes vervangt, het is verder heel makkelijk in gebruik net als een gewoon scheermes! Om over te stappen naar vaste zeep/shampoo heb ik eerst een hele berg aan douche gels en shampoos in plastic flessen opgemaakt. Er staan er ook nog een paar in de kast die ik langzaam op wil maken. Als je net als mij over wilt stappen naar verpakkingsvrij, is het soms best lastig om te bedenken dat je nog even met plastic verpakte dingen zit. Wat niet erg is, sterker nog, ik zou aanraden om ze gewoon rustig op te maken. Maar soms is het wel jammer dat je nog niet toe bent aan een verpakkingsvrije doucheruimte. Mijn shampoo van de lush die een blokje is, of beter was, is tot zijn einde aan het komen. Sinds februari dit jaar tot ongeveer nog een maandje misschien heb ik er gebruik van kunnen maken. Niet alleen ik heb em gebruikt maar ook mijn familie en mijn vriend. Toen we op vakantie waren was het blokje even erg aan het strugglen met het warme weer als ik. Het blokje smolt bijna door het vochtige-warme weer. Desondanks dat gaat een solid shampoo dus wel erg lang mee, ik zou zeggen ruim 10 maanden voor 2 personen. Nu gebruik ik mijn nieuwe shampoo van de dm, die ook heel fijn werkt!

Kleding wassen doe ik thuis altijd met wasnoten, al moet ik zeggen dat ik niet altijd de was doe en ik mama soms betrap met wasmiddel haha. Dit maandje ben ik aan het huis- oppassen en daar gebruik ik het wasmiddel van daar. Ik zou makkelijk wat wasnoten van huis kunnen meenemen, maar voor een maandje vind ik het niet echt een probleem. De wasnoten kunnen na gebruik, in de wormencompost. Of gewoon in de tuin gegooid worden sssht.

Kleine dingen zoals een lunchtrommeltje en herbruikbare waterflesje gebruiken doe ik standaard, ook drinken zonder rietje vragen gaat 9 van de 10 keer goed. Iets wat ik ondertussen ook als gewoon zie, is wasbaar maandverband. Het werkt super makkelijk en ik vind het heel fijn. Het is eerst een beetje raar, maar ik kon er al snel aan wennen. Je hebt speciale tasjes die waterdicht zijn als je niet thuis bent en je ze wilt wisselen. En verder was je ze even schoon (of laat je ze even weken in een emmer water) voordat je ze in de wasmachine gooit. Wasbaar maandverband is redelijk duur, maar als je kijkt naar hoe lang je er mee kunt doen dan haal je het er ook makkelijk uit. Ik kocht mijne op Aliexpress, vooral om te proberen. Ze zijn daar namelijk goedkoper dan in de Nederlandse webshops. Ze bevielen zo goed dat ik er meer van heb besteld. Deze komen wel in een verpakking, maar zeker wel veel minder verpakking dan reguliere maandverband en natuurlijk herbruikbaar.

Ik bezig sinds kort een humble brush, zoals je misschien in mijn laatste shoplog al hebt kunnen zien. Het is een bamboo tandenborstel die ik van plan ben te gebruiken als ik buitenshuis overnacht, zoals bij logeren of vakantie. Buitenshuis overnachten klinkt een beetje gek. Nu ik niet thuis ben gebruik ik een tandenborstel die ik van mijn tante heb gekregen die van avocado pit is gemaakt. Het lijkt heel erg op plastic, dus het is zeker op een bepaalde manier verwerkt, maar het blijft te composteren. Deze gebruik ik standaard als ik bij mijn vriend ben. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet per se zelf hoef te composteren, als het verwerkt word en het wordt bijvoorbeeld verbrand vind ik het ook niet erg. Veel beter om composteerbare dingen te verbranden dan plastic!

Wat vindt jij van een wormencompost of wasbaar maandverband? Zou je het proberen of is het wat te heftig?

0 Touch the heart to give the post some love