UIT HUIS GAAN

Afgelopen week verhuisde ik tijdelijk naar de ouderlijke woning van mijn vriend. We zouden daar een maand verblijven terwijl we op de kat zouden passen. Enkele dagen daarna bezocht ik een vriend die net verhuisd was. Zijn zolderkamer was een simpel, minimalistische kamer die toch warmte uitstraalde en een persoonlijke sfeer had. Een mooie houten tafel en plantjes op de vensterbank. Een woonkamer hoekje en een werkruimte in een. Dit in combinatie met een gesprek over studentenwoningen deed me twijfelen. Of het wel slim was dat ik tijdens mijn opleiding altijd thuis heb gewoond. Dat ik nog nooit echt op mezelf heb gewoond. En nooit met huisgenootjes heb leren leven. Ik heb nooit echt de vaat leren doen, omdat ik sinds ik oud genoeg was om de vaat te doen, altijd een vaatwasser heb gehad. Nooit het huis netjes leren houden. Nu weet ik ook wel dat ik dit natuurlijk nog allemaal kan leren. Het is niet dat ik nooit een ruimte heb leren delen en absoluut geen idee heb hoe ik een huis onderhoud. Ik hou 9 van de 10 keer mijn kamertje bij mijn ouders super netjes en doe ook mijn eigen wasjes. Dat ik nooit zin heb om de droge was weer van zolder te halen en op te ruimen laat ik even voor gezien.

Maar ik verlang erdoor wel naar mijn eigen stekkie. Een eigen plek, waar ik lekker kan doen wat ik wil en verplicht zelfstandiger leer worden. Over 1 jaartje ben ik klaar met mijn studie. Omdat ik alleen nog maar (onbetaalde) stages moet doen heb ik niet echt tijd voor een doordeweekse baan. En dan bedenk ik me ook weer, dat ik best wel jong ben. Ik kan na mijn opleiding naast een baan zoeken ook mijn eigen plekje zoeken. Zonder dat ik er dan ‘te laat’ mee ben.

Ik stel me voor om deze maand aan mijn zelfontwikkeling te werken. Desondanks dat ik geen vaat ga wassen met de hand, zal ik wel netjes de vaatwasser bijhouden en uitruimen. Dagelijks leren koken, al zal ik dit zeker afwisselen met mijn vriend. Maar ook deze kans gebruiken om mijn eigen spullen eens vanuit een andere blik te bekijken. Als ik deze maand alles wat ik nodig heb verhuis. Betekend het ook dat ik thuis veel dingen heb die ik niet nodig heb. Niet gebruik, of nauwelijks gebruik. Een mooie kans om te beslissen wat ik allemaal nog weg kan doen. Het is weer voorjaar dus dit is een perfect moment voor een groot schoonmaak project.

Zo weet ik dat ik een hele lading knutselspulletjes vaarwel ga zeggen. Ik ben gek op knutselen, maar dat betekend niet dat ik een hele kast vol spullen nodig heb. Vooral niet als ik maar eens in de maand er wat uit gebruik. Maar ook genoeg andere dingen, waar ik nu even niet op kan komen.

Woon jij nog thuis? En zo niet, op welke leeftijd ben je uit huis gegaan?

 

0 Touch the heart to give the post some love