Shampoo bars

Als je me al langer volgt heb je het waarschijnlijk al een paar keer voorbij zien komen: shampoo bars. Als je een beetje into zero-waste bent is het je vast wel opgevallen dat ze steeds vaker op de markt verschijnen. Ik gebruik ze nu al meer dan een jaar en ik ben er erg over te spreken. Een shampoo bar is vast stuk zeep, voor je haar. Doordat deze doorgaans zonder verpakking verkocht worden (of in karton) zorgen ze voor een vermindering in afval. Daarnaast gaat een bar langer mee dan een fles waardoor het zeker een duurzaam alternatief is voor vloeibare shampoo.

Zelf heb ik ervaring met 3 shampoo bars. Toen ik op zoek ging was er maar een beperkt aanbod en zo vond ik al snel mijn weg naar de Lush. Daar kocht ik de Soak and Float shampoo bar. Deze is vegan, maar bevat helaas wel SLS. Met deze bar kan je zeker een jaar doen, afhankelijk van hoe vaak je je haren wast en hoe veel haar je hebt. Ik deed er denk ik iets korter mee omdat ik het deelde met mijn vriend én omdat ik het op vakantie meenam waar die door de hoge luchtvochtigheid gedeeltelijk wegsmolt. Hij deed wat ik van een shampoo verwacht, maakt het schoon en veroorzaakt geen roos of stug haar. SLS is een hele sterke reiniger, vandaar dat veel mensen het proberen te vermijden. Persoonlijk vind ik het geen groot probleem, maar gebruik wel liever eentje zonder.

De tweede shampoo bar die ik gebruikte was eentje uit de dm, een Duitse drogisterij. Deze waren ongeveer de helft van de prijs die ik voor de lush bar betaalde en ook veganistisch. De reiniger die deze bar gebruikt is sodium coco sulfaat. Dit behoord tot dezelfde familie als SLS maar is (een stuk) milder. Het aanbod bestond uit eentje met kokos geur en eentje met mandarijn-basilicum geur. Beide verloren na eerste paar keer gebruik al hun geur maar bleven wel fris ruiken en hun werk doen. Tenminste, voor mij. Mijn vriend reageerde er heel anders op. Zijn haar zat plots onder roos en hij switchte daarom snel naar een ander alternatief. Voor mij deed deze het prima en ik gebruik deze nog steeds. 

Omdat mijn vriend zo slecht reageerde op de vaste shampoo van de dm liet ik hem Sunlight zeep proberen. Ik had al vaker gehoord dat mensen dit als shampoo gebruiken en daar zeer over te spreken zijn. Sunlight zeep is in de meeste supermarkten te koop en kost iets meer dan een euro voor 300 gram. Nu kom ik er net achter dat deze zeep niet veganistisch is. Helaas. Deze zeep was voor hem prima te gebruiken als shampoo. Voor mij juist totaal niet. Mijn haar werd er heel stug van en mooi schoon kreeg ik het niet. Het werd snel weer vettig. Ik ging terug naar mijn dm zeepjes.

Wat dit al gelijk duidelijk maakt is dat niet iedereen hetzelfde is en dus ook anders zal reageren op de shampoo. Vandaar dat ik ook niet een bepaald merk aan zal raden. Bovendien kan het zijn dat je haar even moet ‘wennen’ aan vaste shampoo. Ik merkte hier zelf echter niets van.  Een vriendin van mij, die krullen heeft was erg te spreken over de vaste shampoo van de winkel WAAR. Deze heb ik zelf niet geprobeerd. Ze zei dat ze heel blij was met de zeep en dat ze die zeker nog een keer zou kopen. Waarom ik dit hier meld, is omdat mensen met krullen vaak een andere shampoo gebruiken om hun krullen mooi te houden en ik verder niet weet op welke shampoo bar krullen goed reageren. Mijn haar is stijl en krijgt af en toe een slag erin. Het haar van mijn vriend is heel kort haha, ondertussen wat langer en begint het een beetje te krullen maar nog steeds kort en geen echte krullen.  

In mijn badkamer kastje staat ondertussen een shampoo bar van Helemaal Shea, in de geur sweet rose (8,50€). Deze is SLS vrij en vegan. De geur is heel zoet, maar ook erg lekker. Ik wacht nog even af tot mijn huidige bar op is, kan niet wachten om deze uit te proberen! Andere bars die ik graag wil proberen zijn die van Werfzeep (7,45) en die van de dille en kamille (4,95€). Ik heb een werfzeep shampoo bar aan mijn zus gegeven en ga die wel een keertje van haar proberen. En dille kamille vind ik gewoon een hele mooie fysieke winkel en ik kwam er net pas achter dat ze shampoo bars verkopen. De volgende keer dat ik in de winkel sta zal ik zeker een kijkje nemen en ruiken welke me het lekkerste lijkt. 

Ben jij al overgestapt naar shampoo bars?

0 Touch the heart to give the post some love