how i failed my new morning routine and how to make it work- hopefully

Eerder dit jaar op 20 september poste ik een bericht over mijn nieuwe ochtendroutine. Mocht je em gemist hebben, hier vindt je hem. Heel enthousiast durfde ik zelfs te zeggen dat ik ervan uitging dat ik het vol ging houden, deze nieuwe gewoonte en langzamerhand zou ik hem optimaliseren. Ik faalde. Desondanks ik het zo fijn vond ging ik terug naar mijn oude routine, hallo opstaan op het laatste moment. Hoewel het me niet veel slechts deed ging het wel in tegen waar ik juist zo enthousiast over was. Ik wil graag eerder wakker worden.

Na een tal van youtube videos te bekijken over hoe je nou echt eerder wakker kunt worden, zie ik wat nieuwe dingen in

  1. Ik ben niet de enige die eerder wakker wilt worden
  2. Ik ben niet de enige die faalt
  3. Er zijn nog vele trucjes die ik kan proberen om toch echt vroeg op te staan en een mooie ochtendroutine te krijgen. Eentje waar ik me aan kan houden

Een ding die vaak genoemd werd op eerder wakker te worden, al is het om 6, 7 of 8h ‘s ochtends. Stel vast waarom je dit wilt. Stel het niet alleen vast als een wollige gedachte in je achterhoofd, dit leek me wel handig, maar schrijf het op of maak een duidelijke redenering voor jezelf.

Voor mij zijn er meerdere redenen. De eerste is routine, ik heb een erg wisselend rooster, sommige dagen moet ik om 1h op de uni zijn andere om 9h al. Als ik een routine heb, word het makkelijker om wakker te worden en heb ik houvast. Ik hou daarvan. Geen gehaast, geen stress, klinkt goed toch?

Ten tweede maakt het me productiever. Zo weet ik dat ik bij een les om 1h het liefst om 11h opsta en langzaam aan mijn ding doe. Aan schoolwerk beginnen in de ochtend wil ik niet echt. Maar als ik eerder opsta dan zijn er zo veel dingen die ik wel kan en wil doen. Dingen die makkelijker in mijn dag passen als ik eerder wakker word. Deze dingen zijn klein zoals meer drinken. Als ik opsta met een kopje thee of een glaasje water is het al +1 glaasje per dag. En voor iemand als ik die nooit genoeg water op een dag drinkt is dit super fijn. Mijn lichaam heeft het nodig. Lezen is nog zo een ding, ik vind het heerlijk om rustig even wat te lezen, maar midden op de dag ben ik meestal te druk met andere dingen en zodra het avond is ben ik alweer te moe om te lezen. Door ‘s ochtends te lezen heb ik een rustig begin van de dag en voelt het alsof ik al dingen gedaan heb voordat de ‘echte dag’ voor mij gevoel begint.

En als ik die dingen voor 8h al gedaan hebt dan hoop ik dat ik rond een uur of 9 wel klaar ben om aan schoolwerk te beginnen. In de ochtend dingen doen voelt voor mij als zo een goede stap voor de rest van de dag. Ik weet ook dat toen ik dit een week of twee deed ik me echt veel energie rijker voelde.

Naast thee drinken en een boek lezen, nog voor mijn ontbijt is er nog iets waar ik heel enthousiast over ben. Leniger worden. Elke keer dat ik als kleine Lali een film keek waar mensen aan ballet deden of op de een of andere manier lenigheid in hun benen toonden stond ik stiekem in mijn kamer stretches te doen. Ik leunde mijn been op mijn tafeltje en bewoog mijn bovenlichaam zo ver mogelijk over dat been. Als ik elke dag iets doe word ik vast ook lenig! Kleine Lali hield dat nooit vol, volgens mij nog niet eens twee dagen, maar ik had wel gelijk. Oefening baart kunst. En hoewel ik niet per se een split wil kunnen (stiekem lijkt het me wel heel gaaf) en ik ook niet mijn been in mijn nek hoef te leggen, wil ik wel flexibeler worden. En dit is iets waar ik wel tijd aan zou willen besteden. Maar ik doe ik het simpelweg niet.

Let’s make a change.

Dus ik ga het opnieuw proberen. Vanaf vandaag! Ik zal mijn telefoon verder zetten om echt op te moeten staan en zal ook een glaasje water ernaast zetten om fris wakker te worden (dit worden +2 glaasjes aangezien ik daarna thee zet, joepie!)

Dit schrijven helpt me om mijn redenen om vroeg wakker te worden op een rijtje te hebben, om mezelf te motiveren, maar ook om te delen dat als iets niet in 1 keer lukt, je het altijd nog een keer kan proberen. In de meeste gevallen dan.

Heb jij ook dingen die je graag wil doen, maar toch altijd uit stelt?

0 Touch the heart to give the post some love