De lens converter

Ik heb het gevoel dat niet veel mensen weten wat een lens converter is en er zitten best wel wat voordelen aan. Een lens converter is een tussenstukje waardoor je andere type lenzen (van andere merken etc.) kan gebruiken op je systeem/spiegelreflex camera. Er zijn volgens mij ook andere soorten converters, maar ik heb daar verder geen verstand van.

Het grote voordeel is dus dat je lenzen kan gebruiken van een ander merk. Stel je hebt allemaal canon lenzen en je besluit een nikon body te kopen, dan kan je met de juiste converter gewoon je lenzen blijven gebruiken.

Ik wilde zelf een lens converter omdat ik een samsung camera heb en de 50mm lens wou. Een lens converter kost zo’n 10€  (via e-bay) waardoor het een stuk voordeliger is in combinatie met de canon 50mm lens dan een nieuwe samsung lens.

Het is belangrijk om te weten dat je alles handmatig moet in stellen (bij mij manual of diafragmaprioriteit) en je moet ook handmatig scherpstellen. Voor mijn maakte dit niet heel erg veel uit, ik was niet helemaal bekend met manual mode, maar gelukkig is dit redelijk makkelijk te leren. Soms moet je een beetje spelen met de instellingen en verder kan je niet lekker lui op auto-focus schieten, maar voor mij was het in ieder geval geen probleem. Ik denk ergens dat het juist goed was, omdat ik zo beter manual heb leren gebruiken. Je hebt geen keus. Maar eerlijk, je leert het heel snel onder de knie te krijgen.

Een klein puntje, wat bij mij tot een hoop stress zorgde was dat mijn camera (de samsung NX200) een klein kegeltje heeft wat door de lens ingedrukt moet worden. Zo ‘weet’ de camera dat er een lens opzit. Hoewel de lens converter die ik kocht prima paste, drukte die het kegeltje niet in. Je kan dan het beste beeld ooit hebben, maar de camera weigert om een foto te maken, het meld alleen lens verwijderd. Dit probleem hebben spiegelreflexen volgens mij niet, vaak kan je gewoon zonder lens een foto maken (hoe lelijk/onscherp de foto ook is). Maar ja, ik had dus een probleempje. Ik zocht op internet voor een oplossing maar werd niet veel wijzer, tot ik zelf maar iets simpels probeerde. Dit probleem wat in mijn ogen al bijna niet meer goed te maken was, bleek door een klein vierkant kartonnetje zo verholpen. Gelukkig maar!!!

De 50mm lens waar ik de converter in de eerste plaats voor kocht, heb ik nooit gekocht (komt misschien nog wel), omdat ik 2 andere lenzen vond bij de krijgloop (lees hier meer), die ik eerst wou leren kennen. Zo heb ik voor nog geen 20 euro 2 canon lenzen kunnen scoren die dan ook op mijn samsung passen!  Het is natuurlijk wel jammer dat niet alle functies werken, maar ik heb daar eigenlijk niet zo veel problemen mee gehad.

Hopelijk heeft iemand hier iets aan!

xx

0 Touch the heart to give the post some love